Składniki:
- 60 ml mleka
 - 180 ml śmietany 30%
 - 1/2 łyżeczki agaru (lub 2 łyżeczki żelatyny)
 - 2 łyżki cukru waniliowego (domowego, z prawdziwą wanilią)
 - olej do wysmarowania foremek
 
- 2 - 3 łodygi rabarbaru
 - 2 łyżeczki syropu z czarnego bzu
 - 2 łyżki wody
 
Wykonanie:
Mleko i śmietanę wymieszać dokładnie z agarem i odstawić na około kwadrans.  Dwie foremki wysmarować delikatnie olejem.
Do mleka
 dodać cukier i podgrzewać na niewielkim ogniu przez kilka minut cały 
czas mieszając.  Gotową masę przelać przez sito do foremek i odstawić do
 przestudzenia.  Chłodną panna cottę wstawić do lodówki na około 
godzinę, aż całkowicie stężeje.
Przygotować
 rabarbar.  Umyć, pokroić na kilkucentymetrowe kawałki.  Przełożyć do 
żaroodpornego naczynia.  Wlać syrop z bzu i wodę i wstawić do piekarnika
 nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. 
Foremki 
ze stężałą panna cottą wstawić na chwilę do ciepłej wody.  Następnie 
przełożyć na talerze.  Podawać z pieczonym rabarbarem, polane powstałym 
sosem rabarbarowo - bzowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.