29.05.2014

Truskawkowe tiramisu

Na urodziny miał być tort.  Tort truskawkowe tiramisu.  Niestety biszkopt posmakował naszemu psu, więc tortu zrobić już nie mogłam.  Dlatego powstał zwykły deser.  Chociaż prawda jest taka, że  kiedy zobaczyłam przepis na tiramisu u Bee, postanowiłam, że zrobię sobie taki deser na urodziny. Trzeba było trzymać się pierwotnego pomysłu. Miałam nieco za mało kremu, ale i tak deser zniknął w kwadrans.  Deser jest bez dodatku alkoholu, bo jadły go też dzieci.



Składniki (na 4 porcje):
  • 250 g mascarpone
  • 2 żółtka
  • 30 g cukru
  • biszkopty (pół paczki)
  • herbata malinowa
  • truskawki (kilkanaście sztuk)


Wykonanie:
Zaparzamy dość mocną herbatę malinową (ok. pół szklanki).  Ostudzoną przelewamy do płaskiego naczynia. 
Żółtka ubijamy na parze z cukrem przez kilka minut.  Zdejmujemy z pary i dodajemy mascarpone.  Ubijamy razem.  Biszkopty moczymy w przestudzonej herbacie i układamy na dnie naczynia prostokątnego.  Na biszkopty wykładamy połowę kremu.  Na krem kładziemy truskawki przekrojone na pół.  Na truskawki kładziemy drugą warstwę namoczonych biszkoptów. Na to resztę kremu i na wierzch truskawki.  Odstawiamy do lodówki, aby smaki się połączyły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...