Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
 - 1 mała cebula
 - 1 mały ząbek czosnku
 - oliwa, olej
 - ok. 750 ml wody (lub bulionu warzywnego)
 - kilka plasterków sera brie
 - 50 g orzechów laskowych
 - kilkanaście listków bazylii
 
Wykonanie:
Szparagi
 dokładnie umyć i odłamać końcówki.  Bazylię  posiekać i wymieszać z 2 
łyżkami oliwy.  Odstawić. W garnku rozgrzać olej i zeszklić na nim 
posiekaną cebulę.  Dodać posiekany czosnek i podsmażyć przez chwilę 
uważając, aby czosnek się nie przypalił.  Dodać szparagi pokrojone na 
kawałki.  Chwilę podsmażyć i zalać wszystko wodą.  Gotować przez 
kilkanaście minut, aż szparagi będą miękkie.  Zupę zmiksować blenderem, 
aż będzie gładka. Zupę doprawić do smaku solą.  Orzechy posiekać na duże
 kawałki i uprażyć na suchej patelni.  Zupę podawać udekorowaną 
orzechami i plastrami sera.  Skropić oliwą bazyliową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.