17.05.2014

Lasagne z mięsem i szparagami

Lasagne pojawia się u nas dość rzadko.  Nie wiem dlaczego, bo bardzo nam smakuje.  Tym razem połączyłam dwa przepisy i powstała wersja mięsno - szparagowa.  Zniknęła tak szybko, że jedna porcja, przygotowana specjalnie do zdjęć, nie doczekała się sesji zdjęciowej.  A jak widać, ta druga, też nie była w całości.



Składniki:
  • 1 cebula
  • 1/2 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • zioła (dałam świeże: bazylię i oregano)
  • pół pęczka zielonych szparagów
  • olej do smażenia

  • płaty lasagne

  • 70 g masła
  • 7  łyżek mąki
  • mleko (ok. 3/4 l)
  • gałka muszkatołowa

Wykonanie:
Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę.  Dodajemy mięso i przeciśnięty czosnek i smażymy mieszając, aż mięso zmieni kolor.  Dodajemy pomidory, zioła, doprawiamy do smaku i smażymy, aż sos będzie dość gęsty.
Przygotowujemy beszamel.  Na patelni roztapiamy masło z mąką.   Smażymy mieszając, aż mąka będzie jasno-złota.  Powoli wlewamy mleko cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku. Gotujemy przez kilka - kilkanaście minut, aż sos będzie aksamitny.
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki.
Na dno naczynia do zapiekania układamy surowy makaron.  Na to kładziemy sos mięsno - pomidorowy.  Na mięso kładziemy szparagi i na wierzch warstwę beszamelu.  Znowu kładziemy makaron, sos, szparagi i beszamel.  Przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około pół godziny.  Zdejmujemy folię i dopiekamy lasagne przez jeszcze około 10 minut. Podajemy na ciepło.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...