16.05.2014

Kanapki z kurczakiem i pomarańczą

Cudowne kanapki.  Nie da się ukryć, że są dla miłośników połączenia mięsa i owoców.  Przyznam, że szczególnie przypadł mi do gustu sos.  Można go użyć do marynowania delikatnych mięs.  U nas pojawił się już kilkakrotnie.  Przepis na kanapki pochodzi z książki Rachel Ray "30 minute meals" i przygotowywałam go razem z Edytką i Malwiną




Składniki:
  • 1 łyżka oliwy lub oleju roślinnego
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 2 papryczki chipotle (lub 1/2 upieczonej)
  • 125 ml ketchupu
  • 60 ml soku pomarańczowego
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 4 kawałki piersi kurczaka
  • sól, pieprz
  • sałata
  • czerwona cebula
  • bułki

Wykonanie:
Rozgrzać grill na średnią moc.  W garnuszku podgrzać olej i zeszklić na nim cebulę, aż będzie miękka.  Zmiksować paprykę z ketchupem, sokiem, skórką i bulionem blenderem. Gotowy sos przelać do zeszklonej cebuli i podgrzewać, aż się zagotuje.  Zmniejszyć ogień i podgrzewać. 
Kurczaka posmarować oleje i oprószyć solą i pieprzem.  Grillować przez 5 - 6 minut z jednej strony.  Przewrócić na drugą. 
Połowę sosu przełożyć do drugiej miseczki.  Polewać sosem grillującego się kurczaka.  Po 4 minutach przełożyć ponownie na drugą stronę, polać sosem i grillować jeszcze przez 2 minuty.
Gotowego kurczaka przekroić pod kątem.  Położyć kawałek kurczaka na każdym kawałku bułki.  Polać sosem.  Na to położyć sałatę, cebulę.  Ozdobić kawałkami pomarańczy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...