Składniki / Ingredients:
Zaczyn / Liquid levain build:
- 110 g mąki chlebowej / 3,8 oz bread flour
 - 140 g wody / 4,8 oz water
 - 1,5 łyżki dokarmionego zakwasu / 1,5 T mature culture
 
Namaczanka / Soaker:
- 170 g ziaren (u mnie siemię lniane i płatki owsiane) / 5,8 oz assorted grains
 - 195 g wody / 6,9 oz water
 
Ciasto właściwe / Final dough:
- 350 g mąki chlebowej / 12,2 oz bread flour
 - 455 g mąki pszennej pełnoziarnistej / 1 lb whole-wheat flour
 - 350 g wody / 12,3 oz water
 - 20 g soli / 0,7 oz salt
 - 3 g drożdży instant / 0,1 oz instant yeast
 - 30 g miodu / 1 oz honey
 - namaczanka / soaker
 - zaczyn (minus 1,5 łyżki) / Liquid levain ( all less 1,5 T)
 
Wykonanie:
Zaczyn: Mieszamy składniki i zostawiamy po przykryciem na 12-16 godzin.
Namaczanka:
 Ziarna wkładamy do miski i zalewamy wodą.  W zależności od użytych 
ziaren, możemy zalać zimną przegotowaną lub wrzątkiem.  Wrzątkiem 
zalewamy ziarna twarde takie jak pszenica, żyto czy kasza jaglana.  
Namaczankę przygotowujemy w tym samym czasie co  zaczyn i odstawiamy pod
 przykryciem.
Po
 12 - 16 godzinach mieszamy wszystkie składniki ciasta właściwego.  W 
mikserze na najniższej prędkości przez 3 minuty, a następnie zwiększamy 
prędkość do drugiego poziomu i mieszamy kolejne 2,5-3,5 minuty.  Gluten 
ma być średnio rozwinięty.  Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na 2
 godziny.  Mniej więcej w połowie czasu ciasto składamy.
Wyrośnięte
 ciasto odgazowujemy i dzielimy na 2 części.  Z każdej formujemy 
bochenek.  Przekładamy do kosza, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięta 
na około godzinę.  
Pieczemy
 w 235 stopniach przez 40 - 45 minut.  W połowie pieczenia zmniejszamy 
temperaturę do 225 stopni.  Mój chleb piekł się około 30 minut.  
Zmniejszyłam temperaturę po 15 minutach do 220 stopni, bo zbyt szybko 
się rumienił.
Directions:
Mix
 liquid ingredient in a bowl and let stand under cover for 12 - 16 hours
 at room temperature.  At the same time pour water over grains.  Cover 
and leave for the same time.  If you use coarse grains, use boiling 
water.
Add
 all the ingredients of the final dough to the mixing bowl.  Mix in a 
mixer for 3 minutes on the first speed, then for 2,5-3,5 minutes on the 
second speed.  Cover and leave to rise for about 2 hours.  Fold the 
dough after 1 hour.
Divide the dough into 2 pieces and shape 2 round or oblong loaves.   Cover and let them rise for about 1 hour.
Bake
 for 40 - 45 minutes at 235 C (460F).  You can lower the temperature 
after 20 minutes to 225 C (440 F).  My loaves were baked for 30 
minutes.  I lowered the temperature after 15 minutes.



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.