Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 100 g mąki pszennej
- 4 -5 łyżek zimnego mleka (dałam 3)
- 3 - 4 figi
- 100 g serka kremowego
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1 łyżeczka posiekanych orzechów
Wykonanie:
Masło
ucieramy z jajkiem. Dodajemy mąkę i sól, mieszamy. Dodajemy stopniowo
wodę i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na
minimum godzinę do lodówki.
W
międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Serek, miód i przyprawy
miksujemy na jednolitą masę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na
kształt koła. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na środku ciasta rozsmarowujemy nadzienie serowe zostawiając ok 2- 3 cm z
brzegu. Na ser kładziemy umyte i pokrojone na kawałki figi. Brzegi
ciasta zawijamy tak, aby stworzyły rant nad figami. Całość pieczemy w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Wyjmujemy i
posypujemy posiekanymi orzechami. Ponownie wkładamy do piekarnika i
pieczemy jeszcze 10-15 minut ( u mnie trwało to trochę dłużej).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.