Składniki:
- 2 łyżki masła
 - 1 jajko
 - szczypta soli
 - 100 g mąki pszennej
 - 4 -5 łyżek zimnego mleka (dałam 3)
 
- 3 - 4 figi
 - 100 g serka kremowego
 - 1 łyżka miodu
 - 1/2 łyżeczki cynamonu
 - 1/2 łyżeczki kardamonu
 - 1 łyżeczka posiekanych orzechów
 
Wykonanie:
Masło
 ucieramy z jajkiem.  Dodajemy mąkę i sól, mieszamy.  Dodajemy stopniowo
 wodę i szybko zagniatamy ciasto.  Zawijamy w folię i wkładamy na 
minimum godzinę do lodówki.
W
 międzyczasie przygotowujemy nadzienie.  Serek, miód i przyprawy 
miksujemy na jednolitą masę.  Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na 
kształt koła.  Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.   
Na środku ciasta rozsmarowujemy nadzienie serowe zostawiając ok 2- 3 cm z
 brzegu.  Na ser kładziemy umyte i pokrojone na kawałki figi. Brzegi 
ciasta zawijamy tak, aby stworzyły rant nad figami.  Całość pieczemy w 
piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.  Wyjmujemy i 
posypujemy posiekanymi orzechami.  Ponownie wkładamy do piekarnika i 
pieczemy jeszcze 10-15 minut ( u mnie trwało to trochę dłużej).



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.