25.10.2013

Curry dyniowe

Uwielbiam takie dania.  Mogą spokojnie służyć jako zupa, luba jako drugie.  Idealnie rozgrzewające, smaczne i banalne w przygotowaniu.  Wzorowałam się na tym przepisie.




Składniki:
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 średnia dynia butternut
  • olej do smażenia
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku, obrane, posiekane
  • 2- 3 cm kawałek imbiru, starty
  • 1 chili
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczka pieprzy cayenne
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 filiżanka wody
  • sól
  • kolendra lub natka pietruszki do przybrania
  • ryż do podania

Wykonanie:

Nasiona rozgrzać na patelni i uprażyć.  Następnie kiedy ostygną, rozetrzeć w moździerzu.  W garnku rozgrzać olej.  Podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek.  Dodać przyprawy i podsmażyć.  Dodać pokrojoną dynię, chili, mleczko i wodę.  Gotować przez około 45 minut.  Doprawić do smaku.  Podawać z ryżem, posypane natką lub kolendrą.  Jeżeli chcemy, możemy podać bez ryżu, z mniej odparowanymi płynami, jako gęstą zupę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...