Składniki:
- 2 łyżeczki nasion kolendry
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 średnia dynia butternut
- olej do smażenia
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku, obrane, posiekane
- 2- 3 cm kawałek imbiru, starty
- 1 chili
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczka pieprzy cayenne
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 filiżanka wody
- sól
- kolendra lub natka pietruszki do przybrania
- ryż do podania
Wykonanie:
Nasiona rozgrzać na patelni i uprażyć. Następnie kiedy ostygną, rozetrzeć w moździerzu. W garnku rozgrzać olej. Podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Dodać przyprawy i podsmażyć. Dodać pokrojoną dynię, chili, mleczko i wodę. Gotować przez około 45 minut. Doprawić do smaku. Podawać z ryżem, posypane natką lub kolendrą. Jeżeli chcemy, możemy podać bez ryżu, z mniej odparowanymi płynami, jako gęstą zupę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.