Składniki:
- 75 g cukru trzcinowego
- 250 g pure dyniowego
- 500 ml śmietany kremówki
- 250 ml mleka
- 3 żółtka
- 2 łyżeczki przyprawy do dyni
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
Do garnka wlać 250 ml kremówki, mleko i cukier. Podgrzewać, aż cukier się rozpuści. W misce robota ubić żółtka z przyprawą. Powoli wlewać podgrzane mleko, nie przerywając ubijania. Przelać całą masę do garnka i ponownie podgrzewać. Masa ma delikatnie oblepiać łyżkę, ale nie powinna się zwarzyć. Przelać masę do miski. Dodać pozostałe 250 ml kremówki, pure dyniowe i całość dokładnie wymieszać (najlepiej przy użyciu robota). Przelać do naczynia, przykryć folią spożywczą tak, aby folia leżała na masie. Schłodzić przez minimum godzinę w lodówce (u mnie przez noc). Schłodzoną masę wlać do maszyny do lodów. Miksować przez około 20 - 30 minut, aż masa się zmrozi. Przełożyć do naczynia i zamrażać przez 3 - 4 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.