Składniki:
- 75 g cukru trzcinowego
 - 250 g pure dyniowego
 - 500 ml śmietany kremówki
 - 250 ml mleka
 - 3 żółtka
 - 2 łyżeczki przyprawy do dyni
 - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
 
Wykonanie:
Do garnka wlać 250 ml kremówki, mleko i cukier.  Podgrzewać, aż cukier się rozpuści.  W misce robota ubić żółtka z przyprawą.  Powoli wlewać podgrzane mleko, nie przerywając ubijania.  Przelać całą masę do garnka i ponownie podgrzewać.  Masa ma delikatnie oblepiać łyżkę, ale nie powinna się zwarzyć. Przelać masę do miski.  Dodać pozostałe 250 ml kremówki, pure dyniowe i całość dokładnie wymieszać (najlepiej przy użyciu robota).  Przelać do naczynia, przykryć folią spożywczą tak, aby folia leżała na masie.  Schłodzić przez minimum godzinę w lodówce (u mnie przez noc).  Schłodzoną masę wlać do maszyny do lodów.  Miksować przez około 20 - 30 minut, aż masa się zmrozi.  Przełożyć do naczynia i zamrażać przez 3 - 4 godziny.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.