Składniki:
- 3/4 kostki margaryny (250 g - można użyć masła)
 - 1/3 kostki masła
 - ok 2 - 3 cm kawałek smalcu (odkrojony z kostki)
 - 2 łyżki śmietany
 - 3 łyżki cukru (może być waniliowy)
 - 3 szklanki mąki
 - 3 żółtka
 - 6 białek
 - szczypta soli
 - 3 łyżki cukru
 - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
 - jabłka + cukier
 
Wykonanie:
Tłuszcze i mąkę siekamy.  Dodajemy żółtka, cukier i zagniatamy.  Ciasto dzielimy na 2 części (3/4 i 1/4).  Wkładamy do lodówki na minimum pół godziny.
Szykujemy jabłka.  Obieramy, kroimy na kawałki i dusimy.  Dosładzamy do smaku.
Większą część ciasta rozwałkowujemy na wymiary standardowej blaszki.  Na ciasto kładziemy podduszone jabłka.  Białka ubijamy na sztywno z solą.  Dodajemy powoli cukier.  Do ubitych białek dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy.  Wykładamy na jabłka.  Na wierzch ścieramy mniejszy kawałek ciasta.  Pieczemy ok 40 - 50 minut w 180 stopniach.



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.