Składniki:
- 3/4 kostki margaryny (250 g - można użyć masła)
- 1/3 kostki masła
- ok 2 - 3 cm kawałek smalcu (odkrojony z kostki)
- 2 łyżki śmietany
- 3 łyżki cukru (może być waniliowy)
- 3 szklanki mąki
- 3 żółtka
- 6 białek
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- jabłka + cukier
Wykonanie:
Tłuszcze i mąkę siekamy. Dodajemy żółtka, cukier i zagniatamy. Ciasto dzielimy na 2 części (3/4 i 1/4). Wkładamy do lodówki na minimum pół godziny.
Szykujemy jabłka. Obieramy, kroimy na kawałki i dusimy. Dosładzamy do smaku.
Większą część ciasta rozwałkowujemy na wymiary standardowej blaszki. Na ciasto kładziemy podduszone jabłka. Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy powoli cukier. Do ubitych białek dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Wykładamy na jabłka. Na wierzch ścieramy mniejszy kawałek ciasta. Pieczemy ok 40 - 50 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.