Składniki:
- 780 g mąki pszennej
- 500 g letniej wody
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 jajko do wysmarowania
- kilka łyżek maku do posypania.
Wykonanie:
Cukier, wodę, drożdże i 2 łyżki mąki mieszamy. Odstawiamy na około kwadrans. Do bąblującego zaczynu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. wyrośnięte ciasto odgazować i podzielić na 20 części. Z każdej uformować podłużną bułeczkę. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Po około 30 minutach posmarować jajkiem, posypać makiem i naciąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec przez około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.