Składniki:
- 780 g mąki pszennej
 - 500 g letniej wody
 - 15 g świeżych drożdży
 - 1 łyżka cukru
 - 2 łyżeczki soli
 - 1 jajko do wysmarowania
 - kilka łyżek maku do posypania.
 
Wykonanie:
Cukier, wodę, drożdże i 2 łyżki mąki mieszamy.  Odstawiamy na około kwadrans. Do bąblującego zaczynu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy elastyczne ciasto.  Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.  wyrośnięte ciasto odgazować i podzielić na 20 części.  Z każdej uformować podłużną bułeczkę.  Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.  Po około 30 minutach  posmarować jajkiem, posypać makiem i naciąć.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni.  Piec przez około 20 minut.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.