Składniki:
- ok. 1 kg niewielkich, twardych gruszek
 - 500 ml octu winnego, ryżowego lub słodowego
 - 35 g świeżego, startego imbiru
 - 3 ząbki czosnku
 - 1 1/2 łyżeczki nasion kuminu
 - szczypta soli
 - 200 g cukru demerara
 
Wykonanie:
Umyte słoiki wkładamy do piekarnika i nagrzewamy do 100 stopni.  Pokrywki gotujemy. Składniki zalewy umieszczamy w garnku.  Zagotowujemy na niewielkim ogniu, aby cukier się rozpuścił.  Potem gotujemy przez 5 minut.  W międzyczasie myjemy i obieramy gruszki.  Gruszki przekładamy do gorących słoików  zalewamy gorącą marynatą.  Zakręcamy.  Spożywamy po minimum 3 miesiącach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.