Składniki:
- ok. 1 kg niewielkich, twardych gruszek
- 500 ml octu winnego, ryżowego lub słodowego
- 35 g świeżego, startego imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 1 1/2 łyżeczki nasion kuminu
- szczypta soli
- 200 g cukru demerara
Wykonanie:
Umyte słoiki wkładamy do piekarnika i nagrzewamy do 100 stopni. Pokrywki gotujemy. Składniki zalewy umieszczamy w garnku. Zagotowujemy na niewielkim ogniu, aby cukier się rozpuścił. Potem gotujemy przez 5 minut. W międzyczasie myjemy i obieramy gruszki. Gruszki przekładamy do gorących słoików zalewamy gorącą marynatą. Zakręcamy. Spożywamy po minimum 3 miesiącach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.