Składniki:
- ok. 200 g boczku wędzonego
- 2 -3 marchewki
- 1 -2 pietruszki
- kawałek selera
- kawałek pora
- liść laurowy
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 4 - 5 ziemniaków
- 300 - 400 g kapusty kiszonej
- sól, pieprz
Wykonanie:
Boczek zalać wodą (ok 2 - 3l). Doprowadzić do wrzenia, zdjąć szumowiny. Dodać ziele i liść laurowy. Warzywa umyć, obrać. Dodać do wywaru. Gotować przez kilkanaście minut. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Gotować przez kwadrans. W międzyczasie kapustę odcisnąć i posiekać. Kiedy ziemniaki będą już prawie ugotowane dodać kapustę. Gotować aż zmięknie. Doprawić do smaku. Można dodać kilka łyżek przecieru pomidorowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.