25.10.2013

Ciasto czekoladowe z gruszkami

Cudowne, wilgotne brownie z dodatkiem gruszek.  Przygotowałam je na wieczorne spotkanie u znajomych w ubiegłą sobotę.  Szukałam czegoś szybkiego, pewnego i z gruszkami.  Dlaczego?  Ponieważ dziewczyny od wspólnego pieczenia chleba rzuciły kolejne hasło - "Jak gruszka na wierzbie". 




Składniki:
  • 175 g masła
  • 200 g cukru trzcinowego (można dać mniej)
  • 175 gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2  - 3 gruszki
  • 100 g mąki
  • 25 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.  Formę do brownie (23 x 23) wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło, cukier i czekoladę umieścić w misce i podgrzewać w mikrofalówce przez 2 minuty (zamieszać w połowie czasu).  Można też podgrzać w kąpieli wodnej.  Mąkę, kakao i proszek wymieszać. Wanilię dodać do lekko ubitych jajek.  Dolać rozpuszczoną czekoladę z masłem i mąkę z kakao.  Całość wymieszać do połączenia składników.  Przelać do przygotowanej formy.  Obraną gruszkę pokroić w ósemki.  Rozłożyć je równo na cieście.  Piec przez około 40 minut, aż środek będzie upieczony.  Ostudzić i pokroić na kawałki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...