Składniki:
- 175 g masła
- 200 g cukru trzcinowego (można dać mniej)
- 175 gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 - 3 gruszki
- 100 g mąki
- 25 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę do brownie (23 x 23) wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę do brownie (23 x 23) wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło, cukier i czekoladę umieścić w misce i podgrzewać w mikrofalówce przez 2 minuty (zamieszać w połowie czasu). Można też podgrzać w kąpieli wodnej. Mąkę, kakao i proszek wymieszać. Wanilię dodać do lekko ubitych jajek. Dolać rozpuszczoną czekoladę z masłem i mąkę z kakao. Całość wymieszać do połączenia składników. Przelać do przygotowanej formy. Obraną gruszkę pokroić w ósemki. Rozłożyć je równo na cieście. Piec przez około 40 minut, aż środek będzie upieczony. Ostudzić i pokroić na kawałki.
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń