Składniki (na formę ok. 23 cm):
- 1 kg startych jabłek, u mnie antonówka (waga po starciu, przed odciśnięciem)
 - cukier do posypania jabłek (w zależności od upodobań i jabłek)
 - 370 g mąki pszennej
 - 200 g masła
 - 3 żółtka
 - 2 łyżki kwaśnej śmietany
 - 1/2 szklanki cukru
 - 2 łyżki cukru waniliowego
 - 2 - 3 łyżki kaszy manny
 
Wykonanie:
Schłodzone masło siekamy z mąką.  Dodajemy śmietanę, żółtka i cukier waniliowy. Ponownie siekamy i szybko zagniatamy ciasto.  Ciasto dzielimy na 2 części, mniej więcej 1/4 i 3/4.  Zawijamy w folię i wkładamy większą część do lodówki na 30 minut.  Mniejszą wkładamy do zamrażarki . Wyjmujemy większą część i rozwałkowujemy na średnicę większą o kilka centymetrów od tortownicy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (dno i boki).  Ciasto przekładamy do formy tak, aby przykrywało dno i boki.  Nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią i wysypujemy groch.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 10 minut.  Zdejmujemy folię i pieczemy spód jeszcze przez 5 minut, aż lekko zbrązowieje. 
W międzyczasie ścieramy jabłka na grubej tarce.  Odciskamy sok.  Na podpieczony spód wysypujemy kaszę. Wykładamy jabłka. Jabłka posypujemy cukrem.  Następnie ścieramy mniejszy kawałek ciasta, ten, który był w zamrażarce.  Pieczemy przez około 40 minut. 



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.